Wakacyjna akcja promująca w restauracjach regionalną kuchnię i lokalne produkty
Cytowany w komunikacie prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT) Jan Mazurczak podkreślił, że inicjatywa ma promować kulinarne dziedzictwo "poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości".
"Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie" - zaznaczył.
Jak wyjaśniono w komunikacie PLOT, każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy. Są to przeważnie trzy dania, jednak np. styl ich podania oraz cena "zależą od koncepcji i charakteru lokalu".
Według zapewnień wszystkie serwowane potrawy zawierają regionalne, wielkopolskie składniki, lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych.
"W ofercie nie zabraknie klasyków, takich jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka, czyli kwiaty czarnego bzu, rabarbar, a nawet niedoceniane mirabelki. Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to kontynuacja długoletnich działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii" - zaznaczono w informacji prasowej.
"Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej" - zaznaczył cytowany w komunikacie ekspert kulinarny PLOT Jakub Pindych.
W akcji bierze udział 16 restauracji. Ich listę oraz szczegóły oferty można znaleźć na stronie: https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu (PAP)
szk/ pad/
